Om du läser den här artikeln finns det en stor chans att ditt företag använder ett Salesforce-baserat IT-system. Det kanske har gått ett tag sedan implementeringen, era användare är nöjda och systemet möter era förväntningar. Men sedan kommer utmaningen att underhålla och utveckla systemet vidare. Verksamheten vill ha mer och mer av det, eftersom det trots allt finns gott om alternativ för förbättring. Långsamt uppstår en brist på medarbetare som kan uppfylla de kommande behoven. Ska du då välja att hyra in personal istället?

Managed service – det lönar sig

Du kan fortfarande vara förvirrad över vilken nytta du kan få ut av den här tjänsten och om det är en bra lösning för ditt företag. I den här artikeln vill jag övertyga dig om att det är det!

Managed service är en inhyrd tjänst som är så pass universell att den fungerar i olika system och situationer. Vi beskrev vad det är och hur det kan implementeras i vår tidigare artikel Managed Services – som en introduktion, vad är värt att känna till om begreppet? I den här artikeln skissar vi upp de viktigaste fördelarna med denna tjänst för kunden. Som en påminnelse:

  • Delegering av ansvar till en externa leverantörer – detta är den hanterade tjänsten essens och den största fördelen.
  • Spara – både resurser och tid.
  • Kostnadsoptimering.

Dessa är universella fördelar, precis som själva tjänsten. De är värda att komma ihåg när du överväger en potentiell implementering av managed services, oavsett vilken teknik som används i företaget. För användare inom Salesforce finns det ännu fler fördelar. Det finns områden där den positiva påverkan av den inhyrda tjänsten är särskilt synlig. Detta bekräftas av våra kunder som vi har tillhandahållit tjänster för inom detta område i flera år. Baserat på detta samarbete och vår erfarenhet har vi valt ut de viktigaste anledningarna till varför managed service i Salesforce lönar sig.

 

Managed Service – med vad hjälper det dig inom Salesforce?

 

1. Salesforce optimering och plattformsspecifikationer

Som plattformsanvändare vet du redan att hur många möjligheter Salesforce erbjuder olika affärsområden. Det finns inte bara moduler för specifika avdelningar som Sales Cloud, Marketing Cloud eller Service Cloud. Inom dessa moduler kan du sedan välja mellan dussintals tillhörande funktioner och applikationer. Salesforce-plattformen effektiviserar många företagsprocesser – detta är en av Salesforce viktigaste styrkor. Systemet växer kontinuerligt och fler och fler ytterligare funktioner tillkommer. Detta kan leda till att ni vid en viss punkt känner att extern hjälp behövs. Systemet blir så omfattande och komplext att dess underhåll kräver avancerade färdigheter. Vid denna tidpunkt kan ett specialiserat managed service-team med experter hjälpa er vidare i processen.

Någon menar att en Salesforce-utvecklare räcker i en organisation och att den kommer att ta hand om allt. Men ett av våra managed service-team (i bara ett av de projekt som vi utför för kunden) består av nästan tjugo personer: analytiker, testare och utvecklare. Var och en av dem har även en annan specialisering och ansvarar för deras del av systemet. Men först och främst är kompetensen viktigast, inte antalet personer i sig. Teamet behöver inte vara så stort. Men egentligen måste teamen det för att representera alla de olika kompetensområden som kunden efterfrågar (inte bara programmering utan också kvalitetssäkring, drift, projektledning, testning eller support).

 

2. Anpassade lösningar skapade efter Salesforce-plattformen

Salesforce erbjuder out-of-the-box-lösningar – exempelvis de ovan nämnda lösningarna Sales Cloud, Marketing Cloud och Service Cloud. Detta förkortar implementeringsprocessen för systemen, eftersom ett företag kan använda det även några veckor efter att projektet startat. Ibland räcker det med små modifieringar för att anpassa systemet till kundens behov. Naturligtvis är det också möjligt att göra avancerade anpassningar och till och med bygga dina lösningar för plattformen från grunden. Salesforce ger stor flexibilitet i detta avseende, och många företag utnyttjar det.

När det gäller att upprätthålla ett väldigt skräddarsytt system, liksom dess ytterligare expansion (IT-systemutveckling är vanligtvis oundvikligt), kommer stödet från en erfaren partner inom området managed service till nytta. Du behöver en gedigen kunskap om specialister, till exempel analytiker, som hjälper dig att kontrollera det skräddarsydda systemet och ange ytterligare utvecklingsmöjligheter.

 

3. Salesforce-plattformens livscykel

Systemen som implementeras i ditt företag fungerar i en specifik plattform och affärsmiljö. Oavsett denna miljö fungerar Salesforce på egen hand och kan utvecklas mycket dynamiskt. Tre gånger om året släpps nya versioner av systemet med nya funktioner och förbättringar. Ändringarna träder i kraft samma dag för alla Salesforce-användare runt om i världen och ska per definition inte påverka funktionen hos underliggande anpassade system.

Men IT-system är trots allt system. Du kan inte utesluta risken att något fungerar sämre efter en uppdatering eftersom att den tidigare funktionaliteten kanske kodades för länge sedan. Managed service kan då hjälpa till att undvika sådana olyckliga överraskningar. Serviceavtalet kan inkludera en bedömning av uppdateringar som implementerats av Salesforce (oavsett om det gäller ett regelbundet underhåll av systemet eller inte).

 

4. Plattformens kontinuerliga förbättring

Vad som ingår i managed service-avtalet beror på överenskommelsen mellan kunden och säljaren. Vanligtvis inkluderar avtalen systemunderhåll och utveckling. När det gäller Salesforce är det viktigt att inkludera utvecklingsaspekter i kontraktet, av den enkla anledningen som redan har nämnts: Salesforce-plattformen växer snabbt.

En av de bästa kunskapskällorna är regelbundet organiserade konferenser som samlar entusiaster inom Salesforce. Där kan du hämta några viktiga läxor från utövare. Generella Salesforce-användare kommer sannolikt inte att delta i dessa evenemang, men Salesforce-specialister gör det. Managed service-teamet som stöder systemet i ditt företag kommer också ha en passionerad person som kommer tillbaka från en sådan konferens med många nya idéer. Du kan till och med inkludera rollen som en kontinuerlig förbättringskonsult i ditt serviceavtal, vilket innebär en specialist som håller ett extra öga på alla nya versioner av systemet och vad de innebär för dina IT-verktyg. Det finns kanske problem som ditt team skulle plågats med i flera veckor, men som löses på ett ögonblick med externa konsulters stöd.

 

5. Salesforce Licenshantering

För Salesforce-plattformen finns det en licensmodell. Licenshantering och hur du optimerar användningen av licensen, är en av fördelarna med en inhyrd specialist inom Salesforce.

Vad innebär detta? Till exempel en kontinuerlig överblick av det antal licenser du brukar, så att du kan lägga till nya användare, när det behövs. Det är värt att komma ihåg att aktiva användare ingår i kostnaderna för licenserna. En användare som inte har loggat in på systemet under en viss period blockerar licensen i onödan. En inhyrd konsult kan då vara ansvarig för att kontrollera faktisk licensanvändning och stänga av konton för inaktiva användare.

 

Managed Service från Craftware – mer än ITIL (Information Technology Infrastructure Library)

Ge kunden det den uppfattar som ett värde. Detta är principen som vi följer varje dag på Craftware. Naturligtvis tar vi hand om de standarder och bästa praxis som beskrivs i ITIL, men framför allt lyssnar vi på kundens olika behov och försöker vårt bästa för att förstå deras förväntningar.

Vissa kunder uppskattar snabba svar från vår sida och en smidig, fortlöpande kommunikation, medan andra gillar att få arbeta ostört. Vissa ber om detaljerade rapporter för att få veta allt om varje händelse; andra vill bara mäta KPI:er. Precis som det finns olika förväntningar finns det inte ett exakt svar på vad som utgör den enda, viktigaste fördelen med att hyra in experthjälp.

På Craftware kan vi hjälpa dig att hitta den. Hur ska vi göra det? Hur många personer kommer att vara med i managed service-teamet för din Salesforce-lösning? Vem kommer att ansvara för vad? Vi hjälper dig gärna med att strukturera upp en modell som fungerar för just er!

Mangaged Services - whitepaper

Författare

  • Justyna
  • Hon har jobbat i IT-branschen sedan 2011, huvudsakligen med support och service. Är ett stort fan av ITIL-processer och hur de kan påverka service management. Hon skapar värde genom att leda kundupplevelsen framåt
  • Hon har jobbat i IT-branschen sedan 2011, huvudsakligen med support och service. Är ett stort fan av ITIL-processer och hur de kan påverka service management. Hon skapar värde genom att leda kundupplevelsen framåt

Redaktionell studie
Ania
Textrevision
Olof
Översättningar
Behöver du mer information?

Skriv till oss, vi svarar gärna på dina frågor.